In Arnhem kunnen energieslurpende, oude witgoedapparaten vervangen worden. Het vervangen van dit witgoed, de witgoedregeling, is onderdeel van een energiecoachingstraject. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe komt iemand ervoor in aanmerking?

Energiecoaching 

De energiecoach komt 3 tot 5 keer bij de inwoner thuis langs om samen te kijken hoe er in huis energie bespaard kan worden. Dat begint met inzicht krijgen in het eigen energiegebruik. Door middel van gratis energiebesparende producten en tips en adviezen van de coach, kan de inwoner thuis aan de slag om de energiekosten te verlagen. Een oud en onzuinig witgoedapparaat vervangen door een nieuw apparaat kan daar een grote bijdrage aan leveren.

Welke apparaten kunnen vervangen worden? 

Een wasmachine, koelkast, koelvriescombinatie of vriezer. Ook is het mogelijk 2 oude apparaten te vervangen door 1 nieuw apparaat. Bijvoorbeeld: een vriezer en koelkast samen door één nieuwe koelvriescombinatie.

Zo werkt de witgoedregeling 

Om een apparaat te laten vervangen, moet een inwoner allereerst (actief) deelnemen aan een energiecoaching traject. Een voorwaarde hiervoor is dat het inkomen maximaal 130% van het sociaal minimum is. Dat is dezelfde grens als voor de energietoeslag. Heeft de inwoner energietoeslag  ontvangen of heeft de inwoner een Gelrepas? Dan kan hij/zij in aanmerking voor de witgoedregeling.

Er kan 1 onzuinig apparaat in huis vervangen worden: een wasmachine, koelkast, koelvriescombinatie of vriezer. Zijn er meerdere energieslurpende apparaten in huis? Dan wordt het apparaat vervangen waarmee de meeste energie bespaard wordt. De energiecoach meet, indien mogelijk, hoeveel stroom de verschillende apparaten gebruiken. Onder andere op basis van die metingen bepaalt de energiecoach voor welk apparaat een aanvraag bij de witgoedregeling wordt ingediend.

De aanvraag wordt beoordeeld door de Energiebank Arnhem. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijg de inwoner een voucher waarmee hij/zij naar een aangesloten witgoedleverancier kan gaan om een nieuw apparaat uit te zoeken. Dit apparaat wordt vervolgens thuisbezorgd en het oude apparaat wordt meegenomen en gerecycled.

Ken je een inwoner die in aanmerking komt voor de Witgoedregeling? Meld de inwoner dan nu aan voor energiecoaching via e-mail info@energiebankregioarnhem.nl of telefonisch 06 42 87 58 30.