Liefde voor dieren. Als je van dieren houdt, dan kan je daar niet omheen. Die schattige puppy-ogen, die lieve miauwtjes, die hilarische bewegingen, de slimheid en schattigheid. Er is zoveel leuks aan op te noemen! Maar een huisdier kost geld. Ook daar kunnen we niet omheen. Maar wat kost een huisdier nou eigenlijk?

Aanschaf

De prijzen van huisdieren zijn niet in een bepaald bedrag uit te drukken. Je kan het zo gek maken als je wilt. Heb je al een maximaal bedrag in je hoofd dat je wilt uitgeven? Wat vind je belangrijk? Wil je dat je huisdier een stamboom heeft? Wil je een bepaald ras? Wil je een bepaalde grootte huisdier? Op internet kan je al heel veel informatie vinden als je wat gerichter kan zoeken. Wil je bijvoorbeeld een bepaald hondenras? Kijk of je op internet al wat kan vinden over de aanschafkosten van dit ras. Een huisdier dat in aanschaf duurder is zegt niks over de gezondheid van het huisdier. Denk ook aan de aanschaf van een huisdier uit het asiel, dit kan niet alleen goedkoper zijn, maar hiermee help je ook het asiel enorm en geef je een huisdier weer een nieuw baasje.

Verplicht chippen bij honden

Als je een hond als huisdier wilt, dan ben je verplicht om je hond te laten chippen en registreren. Voor katten die je niet mee op reis neemt geldt dit niet. Het chippen en registreren van je huisdier kost geld. Het exacte bedrag is afhankelijk van de kosten die de dierenarts ervoor rekent, maar de kosten liggen tussen de €25 en de €55 (Bron: Nibud). Het kan ook zijn dat je huisdier voor de aanschaf al is gechipt en geregistreerd. Klik hier voor meer informatie over chippen en registreren.

Hondenbelasting in Arnhem

Iedere gemeente in Nederland mag er voor kiezen om hondenbelasting te vragen. Het is per gemeente verschillend wat dit kost. De gemeente Arnhem heeft er voor gekozen om geen hondenbelasting te vragen van haar inwoners.

Een fijn plekje voor je huisdier

Een huisdier zal een plekje moeten hebben om te slapen en tot rust te komen. Een veilig plekje in huis waar jouw huisdier zich terug kan trekken als dit nodig is. Ieder huisdier heeft anderen behoefte. Lees je goed in over het huisdier dat jij aan gaat schaffen over hoe zo’n plekje in huis er uit zou kunnen zien.

De kosten van deze huisvesting en benodigdheden zijn lastig uit te drukken. Je kan het zo gek maken als je wilt! Je kan denken aan de aanschaf van dingen als een aquarium met toebehoren, een mand, kussen, bench, riempjes, speelgoed, hok, kattenluikje, kattenbak, vervoersmiddelen voor op de fiets of in de auto, bodembedekking, buitenrennen, krabpaal, eet- en drinkbakken, borstels, verzorgingsproducten, etc.

Voeding

En dan het eten! Je hoort er misschien veel over als andere baasjes met elkaar praten. Welk voer geef jij? Ben je daar tevreden over? Is dat duur? Maar dan moet dit vervolgens ook nog bij je huisdier passen. Het kan maar zo zijn dat je speciaal voor je huisdier op een wat duurder voer moet overstappen. Soms is het nodig om advies van de dierenarts in te winnen om te bepalen welk voedsel jouw huisdier nodig heeft. Vraag in een dierenspeciaalzaak ook gerust om informatie en advies.

Koop slim in! Houdt aanbiedingen in de gaten, zowel in de winkel als online. Schaf bij een goede aanbieding ook gelijk wat meer aan als je hier de mogelijkheid voor hebt. Voeding van dieren heeft vaak een lange houdbaarheidsdatum.

Dierenvoedselbank

Dierenvoedselbank Gelderland-Midden heeft helaas moeten stoppen met haar hulp aan Arnhemse huisdiereneigenaren. Stichting Happy Feet in Nijmegen biedt met alle liefde hulp aan Arnhemse huisdiereneigenaren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te onderzoeken.

Dierenarts

Hier hoor je waarschijnlijk het meeste over. Hier wordt je misschien wel het meest voor gewaarschuwd. De hoge onverwachte dierenartsrekeningen! En die kunnen inderdaad hoog zijn, dat kan niemand jou van te voren vertellen. Je kan ook kiezen voor inentingen, ontwormingskuren, weegmomenten of gebitscontroles. Ga hier zorgvuldig mee om, je hoeft niet gelijk ja te zeggen tegen de dierenarts op de voorgestelde behandeling. Neem de tijd, onderzoek de noodzaak van de behandeling en bekijk of je de kosten kan betalen. Natuurlijk is de gezondheid van jouw huisdier ontzettend belangrijk. Je zegt niet zomaar nee tegen een advies van de dierenarts. Maar als het geen kwaad kan voor jouw huisdier om de tijd te nemen om voor de behandeling te sparen, dan mag je daar altijd voor kiezen.

Ondersteuning in dierenarts kosten

Heb je (recht op) een Gelrepas? Dan heb je als inwoner van Arnhem een tegoed van €135,00 om te besteden bij aangesloten dierenartsen. Kijk voor de aangesloten dierenartsen op de site van de Gelrepas.

Dierenverzekering

Het is mogelijk om voor jouw huisdier een verzekering af te sluiten. Onderzoek goed of dit wenselijk is. Vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar en kijk goed bij welke premie welke dekking gegeven wordt. Het kan maar zo zijn dat je kosten maakt die niet onder de dekking vallen van de verzekering die jij hebt afgesloten.

Ben jij goed in sparen? Dan kan je ook zelf iedere maand een bedrag opzij zetten om te sparen voor dierenartskosten!

Uitlaatservice en pension

Ten slotte kan je er bij de aanschaf van een hond ook voor kiezen om voor een uitlaatservice te gaan. Het kan zijn dat je door lange werkdagen zelf niet altijd de tijd hebt om jouw hond uit te laten. Iedere uitlaatservice vraagt een ander tarief. De ene werkt met betalingen per uitlaatbeurt en bij de ander kan je een abonnement afsluiten.