Al lange tijd hebben jullie het over het toekomstige plaatje: samenwonen in jullie paleisje. Jullie willen de relatie in een nieuwe vorm gaan gieten. Het latten moet maar een keertje klaar zijn! Inmiddels hebben jullie genoeg onderwerpen de revue laten passeren die wellicht tot kleine of grote discussies hebben geleid. Allereerst de vraag, waar gaan jullie wonen? Wie neemt wat mee naar het gezamenlijke paleisje? En wat gaat er weg? Zijn er nog verbouwings- en/of opknapwensen? Hoe gaan jullie de huiskosten straks verdelen?

Kortom genoeg om op voorhand over na te denken. Het is niet zomaar een beslissing die je neemt. Het vergt enige voorbereiding, voordat jullie samen kunnen genieten van het paleisje. En dan is het moment aangebroken, de inrichting is klaar, de verf zit op de muren en je hebt een favoriete kant van de bank gekozen. Hoef je dan nergens meer over na te denken? Juist moet je nog een aantal zaken onder de loep nemen nu je in hetzelfde huis woont.

Tip 1: Bespreek het budget

Wees open tegen elkaar over jullie eigen financiën. Hebben jullie schulden? Hebben jullie spaargeld? Wat hebben jullie voor inkomen? Welke vaste lasten gaan jullie delen? Willen jullie een eigen gelddeel overhouden voor vrijetijdsbestedingen? Houden jullie samen één rekening over voor alle inkomsten en uitgaven of kies je voor nog een eigen rekening naast jullie gezamenlijke rekening? Als je kiest voor allebei een aparte rekening zijn er meerdere opties mogelijk hoe je de kosten gaat verdelen:

  • verdelen naar verhouding van het inkomen;
  • allebei hetzelfde bedrag overhouden op je eigen rekening;
  • ieder de helft;
  • een bepaald bedrag.

Tip 2: Zijn er financiële veranderingen waar je rekening mee moet houden?

Bedenk ook goed welke veranderingen er gaan plaatsvinden. Bijvoorbeeld toeslagen. Als er sprake is van huurtoeslag, kan dit veranderen. Gaan jullie met zijn tweeën wonen of staan er ook kinderen op het adres ingeschreven? Als er kinderen op het adres staan ingeschreven worden jullie elkaars toeslagpartner en gaat er iets veranderen voor de toeslagen. Daarnaast gaan er een aantal kosten omhoog als je van een éénpersoonshuishouden naar een meerpersoonshuishouden gaat. Te denken valt aan energiekosten, waterkosten, gemeentelijke heffingen, verzekeringen.

Tip 3: Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven

Zodra jullie hebben afgesproken hoe jullie de financiën verdelen, is het handig om dit in een overzicht te gieten. Een overzicht kun je maandelijks bijwerken, zodat je elke maand up-to-date bent met de financiën rondom het huis. Als je samen een huis hebt, is het wenselijk om een spaarrekening te hebben. Er kan altijd iets kapotgaan wat je direct moet vervangen. Denk aan een koelkast of een wasmachine bijvoorbeeld. Bij een koopwoning is het belangrijk om een groter bedrag per maand te sparen. Ook kun je vaste lasten hebben die per kwartaal of per jaar betaalt moeten worden. Dan is het overzichtelijk om hiervoor maandelijks een bedrag te sparen. Bij veel banken kun je tegenwoordig spaarpotjes/spaardoelen aanmaken. Dit is gekoppeld aan je spaarrekening. Hier kun je zelf verschillende spaarpotjes aanmaken. Je kunt bijvoorbeeld een spaarpotje aanmaken voor onvoorziene huiskosten, huisdier, vakantie, kinderen etc. Dit helpt je om beter het overzicht te houden.

Tip 4: Samenwoning vastleggen?

Je kunt ervoor kiezen om het samenwonen te laten vastleggen in een samenlevingscontract. Hierin leg je afspraken vast over de verdeling van de boodschappen, kleding, woonlasten, bankrekeningen, kosten en verzorging van eventuele kinderen. Je legt hier bijvoorbeeld ook in vast hoe de verdeling zal zijn als je uit elkaar gaat. Natuurlijk moet je daar niet direct aan denken, maar het is goed om alles op papier te zetten.

Kortom, genoeg stof tot nadenken. Zorg ervoor dat je er een droompaleis van maakt waarvan de administratie ordelijk is. Mocht je hulp nodig hebben om de veranderingen in kaart te laten brengen, kun je altijd vrijblijvend met ons contact opnemen.