Belastingen en toeslagen

Het is niet altijd makkelijk om de zaken rondom belasting en toeslagen te begrijpen. Want op welke toeslagen heb je recht? En hoe weet je of een beschikking van de Belastingdienst wel of niet klopt? Hier lees je het antwoord op veelgestelde vragen over belastingen en toeslagen. Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op

Toeslagen

Heb ik recht op toeslagen? En op welke?

We hebben vier soorten toeslagen namelijkzorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag. Deze toeslagen zijn een tegemoetkoming in de kosten voor jouw zorgverzekering, huur of kind. Of je recht hebt op toeslagen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je:  

 • totale jaarinkomen (ook wel toetsingsinkomen genoemd); 
 • vermogen 
 • woon- en leefsituatie; 
 • huurprijs 

Om te bepalen of je recht hebt op toeslagen kun je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Je krijgt alvast de toeslag uitbetaald, maar achteraf wordt door de Belastingdienst gecontroleerd of je de juiste bedragen hebt ontvangen. Je krijgt een voorschot.

Er zijn een aantal uitzonderingen die van invloed kunnen zijnEnkele voorbeelden zijn:  

 • Je verzorgt iemand in huis.
 • Je hebt een groot huishouden.
 • De huur is te hoog geworden voor de huurtoeslag.
 • Je moet inkomsten of een afkoopsom nabetalen. 

Val je onder een van deze uitzonderingen, heb je een vraag of kom je er niet uit met de proefberekeningNeem contact met ons op of maak een afspraak. We helpen je graag.

 

Mijn toeslag is niet uitbetaald. Wat nu?

Dat is een vervelende situatie. Er kunnen verschillende reden zijn waarom een toeslag niet is uitbetaald. De toeslag wordt uitbetaald op de 20e van elke maand. Valt de 20e in het weekend? Dan wordt de toeslag op de 1e werkdag na de 20e uitbetaald. Daarnaast kunnen er nog andere redenen zij nwaarom de toeslag niet wordt uitbetaald. Enkele voorbeelden zijn: 

 • Er een wijziging is in je  woon-/leefsituatie.
 • Het jaarrecht op toeslagen is verbruikt door een wijziging.
 • Je rekeningnummer is niet hetzelfde als de naam van degene die de toeslag heeft aangevraagd.
 • Je toetsingsinkomen is door de Belastingdienst opnieuw ingeschat.
 • Je toeslag is volledig verrekend.
 • Je toeslag is stopgezet. 

Controleer of een van bovenstaande oorzaken van toepassing is. Is er geen sprake van bovenstaande oorzaken of klopt dit niet? Dan kun je de toeslagen weer aanpassenDit kan je online aanpassen of telefonisch doorgeven. De Belastingdienst kan je bereiken via de BelastingTelefoon 0800-0543.

Soms zijn er minder bekende redenen waarom de toeslag niet wordt uitbetaald. Loop je tegen een van deze oorzaken aan of lukt het niet om jouw toeslag te wijzigen? Neem dan contact met ons op.

Ik ben gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire. Wat nu? 

Voor sommigen is er onterecht de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst stopgezet. Dit kan grote gevolgen hebben gehad op jouw situatie. Heb je financiële of andere problemen door de toeslagenaffaire en kom je uit Arnhem? Neem dan contact met ons op per e-mail of via onze telefonische spreekuren. 

Stuur een e-mail naar  ikwilhulp@rijnstad.nl of bel naar het telefonisch spreekuur via telefoonnummer 026- 312 7890. 

Telefonisch spreekuurtijden:
Maandag van 13:00 – 16:00 uur
Dinsdag van 14:00 – 17:00 uur
Donderdag van 9:00 – 12:00 uur
Vrijdag van 13:00 – 16:00 uur

Bel je buiten de spreekuurtijden? Spreek dan een voicemailbericht in met je naam en telefoonnummer, dan bellen wij je binnen drie werkdagen terug.  

Mijn toeslagen worden verrekend. Wat kan ik doen?

Als je geld moet betalen aan de Belastingdienst dan kan het zijn dat de Belastingdienst dit met je toeslagen verrekend. Je moet dan het verschil terug betalen. Dat heet een terugvorderingsbeschikking. Deze terugbetaling kan worden aangekondigd maar kan ook automatisch worden ingezet door de Belastingdienst als je niet op tijd reageert op de terugvorderingsbeschikking  

Vraag een persoonlijke betalingsregeling aan via het formulier ‘verzoek persoonlijke betalingsregeling’. 

 • Staat er in de brief dat er berekend is met de ‘beslagvrije voet’Dat betekent dat de Belastingdienst bij de terugbetaling rekening gehouden heeft met je bestaansminimum. Dat is het bedrag waarvan de overheid vindt dat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven. Je kunt dan nog steeds een persoonlijke betalingsregeling aanvragen. De beslagvrije voet wordt door de Belastingdienst alleen bij een ‘dwangverrekening’ berekend. Dus nadat je bijvoorbeeld een herinnering van de betaling (aanmaning) of een dwangbevel hebt gekregen.  
 • Staat je beslagvrije voet niet in de brief die je over de verrekening hebt gekregen? Bel dan de Belastingtelefoon 

Denk je dat het bedrag van jouw beslag vrije voet niet voldoende is? Bijvoorbeeld doordat je loon is veranderd? Dan kan je het formulierVerzoek Herberekening van de beslagvrije voet/het vrij te laten bedraginvullen. Vergeet daarbij niet om de bewijsstukken van de veranderingen toe te voegen. 

Heb je vragen over een persoonlijke betalingsregeling, de belastingvrije voet of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.  

Ik moet toeslag terugbetalen, maar dat kan ik niet. Wat kan ik doen?  

Heb je een brief gekregen waarin staat dat je toeslag moet terugbetalen? Maar kun je de maandelijkse termijnen niet betalen of het bedrag laten verrekenen? In bijzondere gevallen mag je een lager maandbedrag betalen. 

Met het formulier Verzoek persoonlijke betalingsregeling  kun je de Belastingdienst vragen om een lager maandbedrag. Zij kijken naar je persoonlijke en financiële situatie. 

Je krijgt géén persoonlijke betalingsregeling als een van deze situaties voor jou gelden:  

 • Je hebt een auto en de dagwaarde van jouw auto is meer dan € 2.269. Heb je de auto nodig vanwege ziekte of een handicap? Dan geldt deze situatie niet voor jou.
 • Je hebt een koophuis met overwaarde: de waarde van het huis is hoger dan de hypotheek die je op het huis hebt.
 • De waarde van jouw inboedel en bezittingen is meer dan € 2.269. Bezittingen zijn bijvoorbeeld een boot, caravan, motor, vakantiehuisje, antiek of waardepapieren. 

Betalingsregelingen, aanslagen en beschikkingen

Wat kan ik doen als de beschikking niet klopt?
 • Bij een voorschotbeschikking is het doorgeven van een wijziging vaak voldoende;  
 • Bij een definitieve beschikking kan je bezwaar maken; 
 • Bij een bijzondere situatie kun je een verzoek bijzondere situatie’ doorgeven (bijvoorbeeld: groot huishouden, nabetaling, afkoopsom of afkoop klein pensioen)  

Soms is een beschikking van de Belastingdienst niet zo vanzelfsprekend. Bovenstaande voorbeelden zijn voorbeelden die veel voorkomen. Er zijn nog meer situaties waarom je een beschikking hebt en toeslagen moet terugbetalen. Staat jouw situatie hier niet bij? Neem dan contact op met ons of maak een afspraak.  

 Binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking (de datum waarop de beschikking is verstuurd) kan je bezwaar makenDe Belastingdienst heeft hier een standaardformulier voor, namelijk bezwaar definitieve berekening toeslag’.  

Ben je te laat met het indienen van het bezwaar? Dan kan er een herzieningsverzoek worden ingediend. De Belastingdienst kijkt dan de beschikking nog eens na. Klopt het niet, dan zullen zij deze beschikking alsnog aanpassen.   

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig met het indienen van een wijziging of het opstellen van een bezwaarschrift? We helpen je graag op weg.  

Ik heb een beschikking gekregen van de Belastingdienst en ik moet betalen. Wat nu? En klopt dat wel?

Mijn beschikking klopt en ik moet betalen
Je hebt een beschikking ontvangen van de Belastingdienst. In deze beschikking staat dat je te veel toeslag hebt ontvangen en dit moet terugbetalen.  Je kunt de beschikking in één keer betalen of in termijnen.

Je vindt in deze beschikking een voorstel om in termijnen te betalen van de Belastingdienst Toeslagen. Klopt de beschikking en kun je het betalen? Dan kan je dit voorstel aanhouden. Is dit voorstel te hoog of te laag dan kun je zelf een nieuw voorstel indienen. Aan het indienen van een voorstel zitten een aantal voorwaarden:

 • De eerste betaling dient voor de uiterste betaaldatum te zijn.
 • Je dient het bedrag binnen maximaal 24 termijnen terug te betalen.
 • De minimale betalingsregeling is €20,- per maand.

Als je een acceptgiro ontvangt dan kun je hier het voorgestelde bedrag invullen en afgeven bij de bank. Je ontvangt over ongeveer 2 weken een nieuwe acceptgiro. Heb je geen acceptgiro ontvangen? Dan kun je het geld zelf handmatig overmaken.

In beide gevallen zorgt de eerste betaling voor een betalingsregeling. Je dient de maand erna voor de uiterste betaaldatum te betalen. Bijvoorbeeld: de uiterste datum is 27 januari. Je dient dan elke betaling erna voor de 27e van elke maand het bedrag over te maken.

Je kunt na de eerste betaling ook elke maand een ander bedrag overmaken. Let hierbij wel op dat het bedrag gelijk is aan het minimale bedrag en je voor de uiterste betaaldatum betaalt. Bijvoorbeeld: je betaald iedere maand €50,-, maar je hebt deze maand extra inkomen gehad. Je kunt deze maand eigenlijk wel €150,- overmaken. Dat mag je dan eenmalig doen en daarna de minimale betaling van €50,- weer voortzetten.

 

Mijn terugvorderingsbeschikking klopt niet en ik moet betalen
Als je vermoedt dat jouw beschikking niet klopt dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • geschat toetsingsinkomen van de voorschotbeschikking klopt niet;
 • woon-en leefsituatie is gewijzigd;
 • toeslag is stopgezet;
 • er is sprake van een bijzondere situatie (bijvoorbeeld: groot huishouden, nabetaling, afkoopsom of afkoop klein pensioen).

Wat kan ik doen als de beschikking niet klopt?

 • Bij een voorschotbeschikking is het vaak voldoende om een wijziging in te dienen.
 • Bij de definitieve beschikking kun je bezwaar maken.
 • Bij een bijzondere situatie kun je een verzoek bijzondere situatie indienen (bijvoorbeeld: groot huishouden, nabetaling, afkoopsom of afkoop klein pensioen)

Bezwaar indienen tegen de beschikking
Een bezwaar op de beschikking moet je binnen 6 weken na dagtekening van de definitieve beschikking maken. De Belastingdienst heeft hier een standaardformulier voor, namelijk bezwaar definitieve berekening toeslag.

Ben je te laat met het indienen van een bezwaar? Dan kun je een herzieningsverzoek indienen. Dit kun je doen door een brief te schrijven waarin u uitlegt dat u het niet eens bent met de beslissing.
De Belastingdienst kijkt dan de beschikking nog eens na. Klopt het niet, dan zullen zij deze beschikking alsnog aanpassen.

 

Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig met het indienen van een wijziging of het opstellen van een bezwaarschrift?

 

 

Een verzoek bijzondere situatie kan tot 5 jaar ná het jaar waar het verzoek over gaat indienen. U kunt hier het formulier ‘verzoek bijzondere situatie huurtoeslag’ voor gebruiken.

Wat kan ik doen als mijn aanslag inkomstenbelasting niet klopt?

Het komt wel eens voor dat een aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst niet klopt of dat je iets bent vergeten in te vullen in je aangifteWat kun je dan doen?  

 • Als de aanslag inkomstenbelasting niet klopt dan kun je die wijzigenJe kan de aangiftes van de afgelopen 5 jaar wijzigen. Je kan dit online doen door ervoor te kiezen om de aangifte aan te passen of een nieuwe aangifte te versturen.   
 • Als je een combinatie hebt van inkomsten uit arbeid en een bijstandsuitkering, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van de gemeente.  

Soms is het onduidelijk waarom je een aanslag hebt ontvangen en spelen er andere zaken een rol bij deze aanslag. Is dat het geval of heb je nog vragenNeem dan contact met ons op of maak een afspraak.  

 

Ik moet Belasting betalen maar dat kan ik niet. Wat kan ik doen?

Heb je een brief ontvangen van de Belastingdienst waarin staat dat je geld moet betalen na je belastingaangifte? Dat kan verschillende redenen hebbenJe kunt de volgende zaken in je aangifte zelf controleren;  

 • fiscaal partnerschap;  
 • inkomen uit overige werkzaamheden; 
 • hypotheek; 
 • vermogen boven vermogensgrens;
 • rekening gehouden met aftrekposten; 
 • rekening gehouden met heffingskosten;  
 • voorlopige aanslag. 

 Blijkt een van deze dingen niet te kloppen? Dan kun je:    

 • Vier maanden uitstel van betaling aanvragen.
 • Een betalingsregeling of kwijtschelding aanvragen.

Soms is er een andere reden waarom je belasting moet betalen.

Wordt de betalingsregeling geweigerd of lukt het niet om binnen 12 maanden terug te betalen? Dan kan je hier bezwaar op maken. Het bezwaar moet wel binnen 6 weken nadat de brief met de beslissing naar jou is verstuurd worden ingediend. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op

Mijn toeslagen worden verrekend. Wat kan ik doen?

Als je geld moet betalen aan de Belastingdienst dan kan het zijn dat de Belastingdienst dit met je toeslagen verrekend. Je moet dan het verschil terug betalen. Dat heet een terugvorderingsbeschikking. Deze terugbetaling kan worden aangekondigd maar kan ook automatisch worden ingezet door de Belastingdienst als je niet op tijd reageert op de terugvorderingsbeschikking  

Vraag een persoonlijke betalingsregeling aan via het formulier ‘verzoek persoonlijke betalingsregeling’. 

 • Staat er in de brief dat er berekend is met de ‘beslagvrije voet’Dat betekent dat de Belastingdienst bij de terugbetaling rekening gehouden heeft met je bestaansminimum. Dat is het bedrag waarvan de overheid vindt dat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven. Je kunt dan nog steeds een persoonlijke betalingsregeling aanvragen. De beslagvrije voet wordt door de Belastingdienst alleen bij een ‘dwangverrekening’ berekend. Dus nadat je bijvoorbeeld een herinnering van de betaling (aanmaning) of een dwangbevel hebt gekregen.  
 • Staat je beslagvrije voet niet in de brief die je over de verrekening hebt gekregen? Bel dan de Belastingtelefoon 

Denk je dat het bedrag van jouw beslag vrije voet niet voldoende is? Bijvoorbeeld doordat je loon is veranderd? Dan kan je het formulierVerzoek Herberekening van de beslagvrije voet/het vrij te laten bedraginvullen. Vergeet daarbij niet om de bewijsstukken van de veranderingen toe te voegen. 

Heb je vragen over een persoonlijke betalingsregeling, de belastingvrije voet of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.  

Belastingaangifte

Moet ik aangifte doen? 

Je ontvangt digitaal een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je voor een bepaalde periode aangifte moet doen (meestal voor 1 mei van elk jaar). Als dit niet lukt dan kun je bellen om uitstel te vragen, via de Belastingtelefoon0800-0543.  

 Heb je geen brief ontvangen dan ben je niet verplicht om aangifte te doen, behalve als; 

 • De aanslag die je moet betalen €48 euro of hoger is.
 • Je eerder een te betalen voorlopige aanslag hebt ontvangen. 

 

Ook als je geen brief hebt ontvangen, is het soms handig om te controleren of je geld terug kan krijgen bij de Belastingdienst. Controleer bij de volgende situaties je aangifte:  

 • Als je dat jaar de AOW- gerechtigde leeftijd hebt bereikt.
 • Je alleenstaand bent met een AOW-uitkering.
 • Je getrouwd bent en een AOW-uitkering en klein bedrijfspensioen krijgt.
 • Je een jongere bent met een vakantiebaan.
 • Je voor een korte periode in dat jaar een Wajong kreeg.

Heb je hulp nodig met het doen van je belastingaangifte? Maak een afspraak met de Belastingdienst 0800 – 0543.