We weten allemaal dat sparen verstandig is. Maar dat is zeker zo makkelijk nog niet. Wist je dat 31 oktober Wereld Bespaardag is (World Thrift Day)? Deze dag staat wereldwijd in het teken van sparen, maar ook voor financiële zekerheid. De dag vond zijn oorsprong al in 1924 en is tot stand gekomen om mensen te informeren over het sparen van geld op een bankrekening en het niet onder hun matras te laten liggen. Vandaag de dag hebben veel mensen geen contant geld meer in hun portemonnee, laat staan onder hun matras in huis. Maar hoe ga je om met die digitale portemonnee? Hoe kan je nou slim sparen? Wij geven je graag wat tips!
Tip 1: Stel een spaardoel
Ja, het is een open deur. Maar het werkt echt, stel een doel! Waar wil je graag voor sparen? Het motiveert om te sparen voor iets waar je naar uit kan kijken. Dit kan een nieuwe telefoon zijn, een nieuwe jas of misschien ben je eens toe aan een lekker weekje op vakantie. Een doel kan ook zijn om een budget te hebben staan voor onverwachte kosten, oftewel de ‘buffer’. Hoeveel je nodig hebt als buffer is voor iedereen anders. Het Nibud heeft een BufferBerekenaar samengesteld waar je na het invullen van wat gegevens kunt ontdekken hoe groot jouw buffer het beste kan zijn.
Tip 2: Stel voor ieder spaardoel ook een spaarbedrag in
Fijn! Je weet nu waar je voor wilt sparen! Maar hoeveel heb je daarvoor nodig? En ga je voor alle doelen tegelijk sparen of zijn er doelen die je graag eerst wil behalen voordat je naar het volgende spaardoel gaat? En welk bedrag kan je eigenlijk iedere maand sparen? Het is belangrijk om een overzicht te maken. Maak een overzicht van je verschillende spaardoelen. Plaats daarbij het bedrag dat je nodig hebt om het doel te behalen. Maak ook een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Maak hierbij gebruik van deze overzichten (link naar overzichten uit Toolbox). Bepaal welk bedrag jij iedere maand kan sparen en verdeel deze onder de spaardoelen. Het Nibud adviseert elk huishouden om 10% van het maandelijks inkomen opzij te zetten. Lukt het jou niet om deze 10% over te houden iedere maand? Vraag de gratis budgetcheck bij ons aan en wij kijken samen met jou naar inkomsten en uitgaven. Maak ook gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Dit geeft inzicht in jouw inkomsten en uitgaven en laat je zien hoe dat in vergelijking met anderen is.
Tip 3: Maak gebruik van je internetbankieren
De meeste banken bieden via online internetbankieren allerlei mogelijkheden om spaarpotjes aan te maken. Je kunt hier gebruik van maken. Je kan bijvoorbeeld ook opdrachten plaatsen om iedere maand een vastgesteld bedrag in deze potjes te stoppen.
Tip 4: Eerst sparen, daarna pas uitgeven
“Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” Warren Buffet. Maak een budgetplan waar het spaarbedrag in opgenomen is. Spaar niet aan het einde van de maand het bedrag dat er is overgebleven. Maar zorg dat je eerst het gekozen bedrag in de potjes plaatst voor de spaardoelen. Het bedrag dat hierna nog overblijft op de rekening kan vrij uitgegeven worden die maand. Zo voorkom je dat je aan het einde van de maand onvoldoende overhoudt om je spaardoelen te behalen.
Tip 5: Maak ieder jaar een nieuw overzicht
Krijg je loonsverhoging in januari? Of heb je net een eindejaarsuitkering ontvangen? Gaat je premie van de zorgverzekering omhoog? In januari kan er het een en ander veranderen. Maak daarom ieder jaar een nieuw overzicht. Stel een nieuw maandelijks spaarbedrag vast en bedenk voor welke kosten je dit jaar misschien komt te staan.
Tip 6: Vraag tips aan je omgeving!
En als allerlaatste tip: spreek erover! Het klinkt misschien simpel, maar toch is dit een onderwerp wat niet vaak besproken wordt. En als het besproken wordt is het vaak ook nog eens heel lastig om toe te geven dat sparen niet eens zo makkelijk is. Spreek er wel over met elkaar. Vraag bijvoorbeeld aan jouw ouders hoe zij sparen. Hoe hebben zij rekening gehouden met de kosten die zo voor jou hebben gemaakt door de jaren heen? Of vraag het aan je vrienden. Hoe krijgen zij het voor elkaar om regelmatig een hapje buiten de deur te eten? Of die ene vriendin die vaak in de nieuwste mode loopt. Jouw omgeving kent jou het beste. Zij kunnen juist de tips geven waar je misschien wel het meeste aan hebt.