Je ouders lopen nou al een tijdje te zeuren: “Ga toch eens op zoek naar een baan!”. Maar waar vind je zomaar een baantje? En wat wil je dan gaan doen? De meeste jongeren hebben een bijbaantje als vakkenvuller of kassière (bron: CBS). Maar er zijn nog veel meer opties dan dat!

Wat ga ik doen?
Bedenk van te voren wat je leuk vind om te doen. Vind je het leuk om de hele dag met mensen te kletsen? Dan is het misschien leuk om in een kleding- of schoenenwinkel te werken. Daar ben je de hele dag bezig met klanten helpen en ben je veel in gesprek met mensen. Ben je juist liever onderweg? Dan is bezorger misschien wat voor jou. Geen probleem als je nog geen rijbewijs hebt, er zijn ook genoeg baantjes als fietsbezorger! Denk ook aan baantjes in bijvoorbeeld de horeca, de evenementenbranche, reclame aan huis of een callcenter.

Hoeveel uren mag ik eigenlijk werken?
Je mag niet zomaar iedere dag gaan werken. Het ligt ook aan je leeftijd en het aantal schooluren dat je hebt. Je schooltijd telt namelijk ook mee als arbeidstijd. Voor de maximale arbeidstijden klik hier.

Waar vind ik een bijbaantje?
Een bijbaantje kan je op verschillende manieren vinden. Je kunt de stad in gaan en hier wat winkels bezoeken, de supermarkt of dat leuke cafétje om de hoek! Loop naar binnen, stel je voor en vraag of ze wel wat hulp kunnen gebruiken in hun team. Vaak krijg je een sollicitatieformulier die je mag invullen en inleveren. Zorg dat je deze lekker snel weer inlevert! Dat laat gelijk zien dat je enthousiast bent!

Ook online kan je heel veel bijbaantjes vinden! Bedenk een bedrijf waar je in geïnteresseerd ben. Wil je bijvoorbeeld een bijbaantje in de supermarkt? Google op ‘Werken bij Albert Heijn’ of ‘werken bij Jumbo’. Je komt zo al snel op de vacaturepagina van het bedrijf terecht en kan zo precies zien in welk filiaal ze nog naar mensen op zoek zijn.

Het sollicitatiegesprek
Ja! Spannend! Je mag op gesprek komen! In eerste instantie ben je natuurlijk hartstikke blij, maar dan denk je aan het gesprek. Je hebt het nog nooit eerder gedaan. Wat moet je doen? Wat moet je zeggen? Wat moet je aan? Moet je eigenlijk iets meenemen?

Zorg dat je je comfortabel voelt. Hier kan je rekening mee houden in je kleding. Draag kleding waar jij je fijn in voelt. Je hoeft echt niet in je meest chique kleding op gesprek te komen. Al helemaal niet als je dit normaal nooit draagt en ze die kleding nooit terug zullen zien. Of je iets mee moet nemen is verschillend per bedrijf. Dit kan je vragen als je uitgenodigd wordt voor het gesprek. Soms moet je een kopie van je ID of je bankpas meenemen.

Bedenk van te voren waarom je graag dat baantje wil hebben. Bereid alvast een paar zinnen voor die je kan zeggen. Wie ben jij? Wat zijn jouw goede eigenschappen die van pas komen in dit bijbaantje en ze dus echt voor jou moeten gaan? Laat merken dat je enthousiast bent, dat je er zin in hebt en dan komt het vast goed! Bedenk ook van te voren wanneer je beschikbaar bent om te werken. Dit zijn vragen die vaak gesteld worden.