Informatie en tips
Er zijn verschillende toeslagen, voorzieningen en regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Hier vind je een overzicht van landelijke toeslagen, gemeentelijke regelingen, informatie over financiele en sociaal juridische thema’s en tips om inwoners op weg te helpen of tijdelijk te ondersteunen.
Gemeentelijke regelingen
- Individuele studietoeslag
- Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
- Gelrepas
- Bijzondere Bijstand
- Individuele Inkomenstoeslag
- Collectieve zorgverzekering (gemeente polis)
- Bijstandsuitkering
- Vergoeding eigen bijdrage Wet Maatschappelijke ondersteuning
- Renteloze lening
- Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten
Informatie over financiële en sociaaljuridische thema’s
- Energiearmoede
- Zorgverzekering
- Belasting
- Heffingskorting (inkomensafhankelijke combinatiekorting)
- Waterschapsbelasting (heeft u een laag inkomen, mogelijk komt u in aanmerking voor kwijtschelding (BSR en GBLT)
- Sociale wetten (sociale verzekeringen en sociale voorzieningen)
Sociale verzekeringen:
Dit zijn de Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaanden Wet (ANW), Algemene Kinderbijslagwet (AKW) en Wet langdurige zorg (WLZ).
Iedereen in loondienst is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Je kunt hier denken een bijvoorbeeld de Ziektewet, Werkloosheidswet en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), voor 2004 Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO).
Sociale voorzieningen zijn uitkeringen of toeslagen die een bestaansminimum bieden aan inwoners die anders geen inkomen hebben. Enkele voorbeelden zijn de Participatiewet (PW), Toeslagenwet (TW) en de Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong).
Heb je vragen over een van deze uitkeringen of heb je toch een vraag over een andere uitkering? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. - Laaggeletterdheid
- Aanbod op laaggeletterdheid – Taalhuis
- Nibud
- Jongeren Perspectief Fonds
- Lijst van bewindvoerders
- Cursussen
Tips om inwoners Arnhem te helpen
- Tips over sparen
- Hoe organiseer ik mijn administratie?
- Hoe ga ik om met brievenbus angst?
- Hoe vier ik met een klein budget vakantie?
- Hoe bespaar ik op mijn boodschappen?
- 18 jaar.. en dan?
- Wat moet ik doen als ik ga samenwonen?
- Waar let ik op bij de aanschaf van een huisdier?
- Hoe vind ik een bijbaan?
- Financieel misbruik bij ouderen
- Hoe krijg ik online inzicht in mijn schulden?
Schuldenwijzer is een platform dat inwoners met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie. SNG, ontwikkelaar schuldenwijzer, is sinds 2018 mede-initiator van dit platform. Via Schuldenwijzer kan iemand met DigiD inzicht krijgen in zijn eigen schuldenlast en dit delen met andere partijen zoals schuldhulpverleners, waardoor hulp bij schulden efficiënter kan verlopen. Het platform en de toegang tot de schuldeninformatie voldoen vanzelfsprekend aan de bestaande wet- en regelgeving zoals de AVG. Het is inmiddels een bestaande voorziening. Sinds 20 juni 2019 is als eerste stap de beslaginformatie uit het Digitaal Beslagregister beschikbaar voor inwoners.Op de website Schuldenwijzer.nl kan men met digi-d inloggen. Ook is het mogelijk een rapport uit te draaien met de persoonlijke uitkomsten van de schuldenwijzer.